Word nu lid van de 5 AM Club

In dit bericht wordt het boek the 5 AM club samengevat. Geschreven door Robin Sharma. Het boek is in roman vorm geschreven en achteraf was dit verassend. Het boek introduceert een personage genaamd the Spellbinder. Dit is een guru op het gebied van personal development. Hij organiseert een conferentie waar een ondernemer en een kunstenaar naartoe gaan. Beide ontmoeten ze een billionaire die ze later de lessen van de Spellbinder op een avontuurlijke manier leert.

Quote van Theodore Roosevelt

In een beroemde quote van Theodore Roosevelt staat onder andere:

The credit belongs to the man/woman who is actually in the arena. His/her place shall never be with those timid souls who neither know victory nor defeat

Theodore Roosevelt

Deze quote wordt herhaaldelijk gebruikt door Brené Brown en nu ook in dit boek. Ik vind dit een belangrijke statement, want vaak luisteren we naar kritiek en advies van anderen. Soms vrienden/familie, soms buitenstaanders. Het verschil is dat sommigen het zelf niet proberen en van de zijlijn of de bank roepen hoe het wel moet. Deze quote geeft aan dat op het moment dat je het zelf niet probeert je geen kritiek mag uiten op iemand die het wel probeert. Hier zijn we wel mee bekend, MAAR tegelijkertijd betekent dit ook dat wanneer iemand je bekritiseert en/of adviseert terwijl hij/zij niet samen met jou in de arena staat. Je dit niet hoeft aan te nemen. Blijf gefocust op jouw passie en doelen, want jij staat wel in die arena.

A bad day for the ego is a great day for the soul

Veel mensen hebben goede ideeën en hoge ambities. Wanneer je een gesprek met ze hebt zal je vast onder de indruk raken. Maar een mens is gewend om in comfort te leven. Op deze manier zijn we veilig. Sommigen zijn bang en zetten daarom niet door. Maar het proberen is juist de grootste en dapperste stap. De eerste stap uit je comfort zone is meestal de moeilijkste.

Respecting yourself

” The grade of work your offer to the world reflects the strength of the respect you have for yourself. Those with unfathomable personal esteem wouldn’t dare send out anything average. It would diminish them too much.” Dit vond ik een interessante quote van het boek, omdat succes of een prestatie hier anders wordt gedefinieerd dan normaal. Hier wordt beschreven dat wat jij uitbrengt een reflectie is van jezelf. Wanneer jij jezelf hoog hebt zitten zul je dus ook verwachtingen van jezelf hebben, en dus succes.

The 4 focuses of history-makers

* Capitalization IQ:

Het gaat niet om de talenten waar je mee geboren bent, maar wat je ermee doet. Hoe hard werk je om de beste te zijn in je veld? “Dedication and discipline beats brilliance and giftedness every day of the week.” Maar voordat je hiermee begint is het belangrijk om kritisch te kijken naar het verhaal dat je jezelf voorlegt. Op het moment dat er limitaties in dat verhaal zitten, zal dat uitkomen.

* Freedom from distraction:

“An addiction to distraction is the death of your creative production.” Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om afgeleid te raken. Wie zit er op zijn/haar telefoon terwijl je een serie kijkt? Dubbel afgeleid dus! Voor wie de tijd van de Blackberry kent, ik zat op een geef moment zo lang naar me telefoon te staren dat ik dat rode lampje zag branden terwijl ik geen bericht ontving. Alhoewel smartphones en streaming diensten ons leven verbeteren, is het belangrijk om het gebruik hiervan te limiteren. Daarnaast is een verslaving en dus een afleiding negatief voor je creativiteit. Ten eerste, omdat je niet volledig aanwezig kan zijn en dus geen nieuwe inspiratie op doet. Ten tweede, omdat je geen ruimte overlaat voor je brein om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

* Personal Mastery Practise:

Hier ligt de focus op het trainen van de beste delen van jezelf. De beste basketballer stak heel veel tijd in zijn spel en techniek. Een artiest verbetert constant zijn/haar stem en techniek/sound. Constant aan onze carriere werken klinkt aantrekkelijk. Waarom doen we dit niet voor onszelf?

* Day Stacking:

Kijk elke dag naar hoe je de volgende dag zo kan inrichten dat het 1% beter wordt en je 1% dichter bij je doelen brengt. Doe je dit elke dag? Dan zul je snel richting succes gaan. Meer hierover in het boek Atomic Habits.

DE FUNDAMENTEN VAN DE 5 AM CLUB

The 4 interior empires

  • Mindset: de meeste persoonlijke groei platformen hebben het over mindset. Dat wordt vaak met intentie verbonden. Maar je mindset is maar 25% van je groei.
  • Heartset: dit gaat over je emotionele leven. Ook al heb je de juiste mindset, dan kom je niet ver als je boos, verdrietig of bang bent. Je wordt krachtiger wanneer je deze emoties leert te herkennen, te benoemen en te herstellen.
  • Healthset: als je je intentie en emoties onder controle hebt, is het belangrijk om te kijken naar je gezondheid. Want alleen als je gezondheid op zijn hoogste level is, kan je optimaal presteren.
  • Soulset: de laatste 25% gaat om spiritualiteit. Terug gaan naar de oorsprong wat dat ook voor jou betekent. We groeien op in een wereld waar onzekerheid, scarcicity en unhappiness bestaan. Maar met de Soulset is het belangrijk om binnenin te kijken en te zien dat we al deze dingen in de hand hebben. “Soulset is about remembering who you truly are.”

The 20/20/20 formula

The billionair heeft het constant over de 20/20/20 formule maar de kunstenaar en de ondernemer krijgen telkens te horen dat ze hier nog niet klaar voor zijn . Dan nu is het eindelijk tijd voor de grote onthulling. De 20/20/20 formule heeft te maken met het eerste uur dat je wakker wordt. Idealiter om 5 uur. Maar dit kan ook aangepast worden aan het uur dat jij gewoonlijk opstaat. De billioniair geeft aan dat dit eerste uur opgedeeld kan worden in drie delen.

* Move

de eerste 20 min zijn gericht op bewegen. Ten eerste, om je lichaam en geest wakker te laten worden. Ten tweede, om te werken aan je Healthset. De voordelen zijn; meer focus, meer energie, minder stress.

* Reflect

de tweede 20 min zijn gericht op je interne gezondheid. Hier heb je tijd om te mediteren, bidden, plannen en journaling. Op deze manier ben je present en je bewust van jezelf en het leven dat je leidt. Hierdoor ben je meer dankbaar en gelukkig. Voordelen zijn; meer positiviteit, hogere creativiteit, sterkere prestatie en rijker leven

* Grow

de laatste 20 min van het eerste uur dat je wakker bent zijn gericht op groeien. Groeien in termen van kennis opdoen maar ook van je doelen bijschaven met als doel te groeien. Voordelen hiervan zijn; beter inkomen, grotere impact, persoonlijke groei en meer inspiratie.

Tactics of lifelong genius

The 60/10 method

Hier gaat het vooral om working smarter instead of harder. We leven in een samenleving waar hard werken wordt gezien als meer gedaan krijgen. Maar dat neigt ook weer naar the toxic work environment. Hoe werkt dit? Werk 60 min met volle focus aan 1 taak en rust de volgende 10 min uit. Hoe ziet je rust periode eruit? Ga even wandelen, een luchtje scheppen, mediteren, visualiseren of luister naar muziek. Ga vooral niet tijdens je rust periode op social media. In deze tijd wil je je hoofd legen en weer fris en fruitig terugkomen. Door social media stop je je hoofd vol met andermans ideeën en inspiratie.

The Weekly Design System

Maak een half uur vrij op zondagochtend om aan zelfreflectie te doen. Denk terug aan wat er goed ging afgelopen week en wat je de komende week anders wil doen. Plan ook de belangrijkste momenten (waaronder ook me-time) in.

It is impossible to live without failing at something, unless you love so cautiously that you might as well not have lived at all, in which case, you fail by default

J.K. Rowling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.