Vier veranderingen voor een kalmer leven

Begin bij het begin

Laten we beginnen bij de achtergrond van de schrijver, genaamd Don Miguel Ruiz. Hij is geboren in een familie van helers in Mexico. In plaats van het pad van zijn ouders te bewandelen, koos Ruiz ervoor om geneeskunde te studeren. Na een “outer body experience” koos hij ervoor om zichzelf te helen. Nu is zijn missie om zoveel mensen de wijsheid van de Toltecs te leren.

Ruiz vertelt ons dat vanaf het moment dat we kunnen praten, we volledig worden belaagd met regels en waarden en normen. Regels waar we het misschien niet mee eens zijn, maar die we leren te accepteren. Deze regels komen van je naasten, je omgeving, het land waarin je woont en de hele wereld. Al deze regels samen noemt hij ” the Book of Law”. Dan heb je “the Judge”. Deze scanned the Book of Law om te bekijken wat we wel en niet doen, denken en voelen. Als de realiteit tegenstrijdig is met the Book of Law, dan moeten we gestraft worden. The Judge deelt de straffen uit en geeft het gevoel dat schaamte en schuld. Naast deze leuke persoonlijkheid is er ook nog “the Victim”. Deze voelt alle emoties die the Judge ons verteld dat we moeten voelen. Het zegt dat het vernederd moet zijn, niet goed genoeg is en the big Judge stemt daarmee in. Dit is allemaal ontstaan door een denkwijze die is opgedragen door de jaren heen.

the Judge, the Victim & the Book of Law

Het menselijk brein is uniek, maar daarentegen ook ingewikkeld. De mens kan ervoor kiezen om gebeurtenissen meer dan één keer te beleven via ons geheugen. Maar dit moment wordt opgeslagen via onze perceptie, namelijk de gebeurtenis gaat door de filter van the Book of Law en the Judge heeft zijn zegje en daarna komen de emoties van the Victim hier nog eens bovenop. Op het moment dat je ervoor kiest de herinnering op te rakelen doe je jezelf elke keer pijn. Ook als andere erover beginnen.

Be impeccable with your word

Wat houdt het precies in om “impeccable” te zijn met je woorden? Impeccability betekent zonder zonde. En hier beschrijft Don Miguel Ruiz iets nieuws voor mij. Een zonde begaan betekent tegen jezelf ingaan. Alles wat je zegt, voelt of doet dat tegen jezelf ingaat. Hij geeft aan dat je verantwoordelijk bent voor je daden, maar dat je jezelf hiervoor niet hoeft te oordelen.

Hij heeft het over de kracht van woorden. Hier heb ik het niet per se over manifesteren en spiritualitiet. Hier gaat het meer over het gevoel en de gevolgen van woorden. Wanneer iemand lelijke woorden tegen een ander gebruikt kan de andere ervoor kiezen dit te geloven en zal dit een van de regels worden in “the Book of Law”. Another form is gossip. This is the worst black magic of words. Mensen geven hun meningen over andere mensen en sterker nog over mensen die ze niet kennen. Tegenwoordig is dit een manier om met elkaar te verbinden omdat iemand zich beter voelt door iemand anders neer te halen. Zo worden vooroordelen ook ontwikkeld en belemert dat de kans op een connection.

Don’t take anything personally

Wanneer je iets persoonlijks aanneemt is dat omdat

  1. je het eens met die persoon of
  2. je met iets vergelijkbaars struggeled binnenin. Er is een mooie quote over dit onderwerp, namelijk:

Denk evenveel aan andere mensen als zij aan jou denken

Ruiz introduceert “personal importance” waarbij we de assumptie maken dat alles draait om “mij”. Maar in realiteiy gaat alles wat een persoon zegt werkelijk over hoe die persoon zelf denkt (bewust en onbewust).

Don’t make assumptions

Geen aannames hebben, hoe heerlijk zou dat zijn? Hierdoor kan je ook niet teleugesteld raken. Sterker nog, als je teleugesteld raakt, komt dat vaak door je eigen verwachtingen. En begrijp me niet verkeerd het is natuurlijk geweldig om te zitten dagdromen over je bruiloft met de persoon die net langsliep bij de bushalte, maar is dit effectief? Nu vraag je je af: “Hoe kom ik van die aannames af?” Stel vragen! We zijn het niet gewend om veel vragen te stellen omdat dat gezien kan worden als onbeleefd, maar door vragen te stellen voorkom je dat je het antwoord op je vraag zelf invult. En dus jezelf teleurstelt.

Always do your best

Altijd je best doen, want meer dan je best kan je niet doen. Maar hier moet ik een belangrijke kanttekening bij plaatsen. Namelijk, laten we studeren voor een tentamen als voorbeeld nemen. Je kan drie volle dagen achter je boeken zitten om te studeren, maar je kan ook anderhalf dag effectief en gefocust leren. In het boek wordt dit met een voorbeeld beschreven; Er was eens een man die zijn pijn wilde verlichten door te mediteren. Hij vroeg de Master: Als ik 4 uur per dag mediteer, hoe lang duurt het totdat ik verlost ben? De Master antwoordde met: Ongeveer 10 jaar. De man vroeg vervolgens: En wat nou als ik 8 uur per dag mediteer? De Master zei: Ongeveer 20 jaar. De man was verrast en vroeg zich af waarom het langer zou duren wanneer hij meer tijd spendeert. De Master gaf aan dat het leven niet gaat om het opofferen van geluk en liefde. Als je effectief kan mediteren in 2 uur, spendeer je de andere uren met iets waarin je ook iets kon doen gerelateerd aan geluk, liefde en vreugde.

Maar laten we eerlijk zijn. We zouden in een perfecte wereld leven als we al deze afspraken elke dag na konden komen. De realiteit is dat we niet in een perfecte wereld leven, we mens zijn, en dus soms iets zullen verwachten, niet impeccable met onze woorden zullen zijn en wel eens iets persoonlijk zullen opvatten. Daarom is de laatste afspraak zo belangrijk. Zolang we oprecht ons best doen, maakt het niet uit. Is het in de ochtend niet helemaal gelukt? Probeer je het weer in de middag of avond. Vandaag niet gelukt? Morgen weer een nieuwe dag. Deze week niet zo lekker gegaan? Volgende week weer een frisse start. Jij beslist.

Choose wisely

Elke dag worden we wakker met een vaste hoeveelheid mentale, emotionele en fysieke energie. Als we keuzes maken gebaseerd op onze emoties, zal deze energie snel op zijn en wil je het liefst de rest van de dag terugkruipen in bed en je verschuilen van alles en iedereen. Hierin zit de kunst om bewust te kiezen waar je wel en niet op reageert. En je ook bewust te zijn welke emoties veel energie vergen.